February 7, 2023
-
Hoe zorg je ervoor dat remote werken ook op lange termijn een haalbaar concept blijft voor jouw medewerkers
Een verbindende werkcultuur in tijden van social distance
Thuiswerken zit nog niet in elke bedrijfscultuur. De huidige situatie dwingt er echter wel meteen een heleboel werkgevers toe om thuiswerk nu noodgedwongen toe te laten. Hooray for this! Naast de vele voordelen van thuiswerken zijn er echter ook wel enkele nadelen aan verbonden. Een verbindende werkcultuur creëren tijdens een periode van ‘social distancing’ is een hele uitdaging. Virtuele coffeebreaks met het team zijn leuk voor één week. Maar hoe zorg je ervoor dat remote werken ook op lange termijn een haalbaar concept blijft voor jouw medewerkers? Hoe blijft iedereen betrokken bij een team dat niet meer fysiek samenwerkt? En hoe zorg jij ervoor dat ze de verbinding met je bedrijf en met hun collega’s niet verliezen?
We zagen de voorbije dagen al verschillende screenshots passeren van virtuele team-meetings. Platformen als Slack, Teams, Google Hangouts, Zoom en Skype draaien overuren these days.
Video calls zijn een goed alternatief voor ‘real life’ gesprekken en meestal een pak efficiënter dan telefoontjes en mailverkeer. Je ziet de persoon met wie je communiceert en ziet hierdoor ook de gezichtsuitdrukking van die persoon. Net zoals bij emoji’s in tekstboodschappen, zet een gezichtsuitdrukking kracht bij een boodschap. Daardoor zal die minder snel als dubbelzinnig worden aangevoeld of verkeerd worden geïnterpreteerd.
Lang leve de virtuele verbinding! Connectie creëren is echter niet zomaar af en toe een video-gesprek voeren met je team. Het is cruciaal voor de organisatie van je bedrijf én voor het welzijn van je medewerkers. Laten we zeker het menselijke aspect van jouw team immers niet vergeten. Zeker in deze ‘toestand’ is het wij-gevoel belangrijk. Medewerkers zijn bezorgd over de situatie en de (onzekere) toekomst. Zet dus niet enkel werkgerelateerde video-calls op. Vraag je medewerkers en collega’s ook regelmatig hoe ze zich voelen en zorg ervoor dat ze bij jou en elkaar terecht kunnen, ook tijdens niet-geplande video-meetings. Op kantoor ben je fysiek bij elkaar en zullen medewerkers elkaar en hun werkgever sneller ‘en passant’ aanspreken. Bedenk dat je aan het koffieapparaat of tijdens de lunchpauze op kantoor ook over ditjes en datjes praat.
Connectie zorgt ook voor engagement tussen teamleden. Als medewerkers continu in virtuele verbinding staan met elkaar — bijvoorbeeld via interne sociale platformen als Slack en Teams — is de kans groter dat ze geëngageerd zullen zijn voor het bedrijf.
Werkcultuur is iets dat je vooral ‘voelt’ op de werkvloer. Maar hoe zit dat als iedereen plots remote werkt? Kan je momenten van virtuele verbinding met je team creëren zodat ze ook online de werkcultuur van jouw bedrijf blijven voelen? Organiseer en faciliteer interactie tussen je medewerkers. Zorg ervoor dat ze het gevoel van het ‘koffieapparaat-babbeltje’ niet verliezen en dat ze ook voor kleine vragen of een korte babbel snel bij iemand terecht kunnen.
1) Maak een digitale ‘cheat sheet’ aan waarin je beschrijft bij welke medewerker je voor welk probleem of uitdaging terechtkan, zowel op professioneel vlak als voor andere zaken. Vermeld dus niet louter werk gerelateerde aspecten. Dat kan er bijvoorbeeld zo uitzien:
Zo’n cheat sheet kan je op een platform als Slack en Teams delen. Op die manier kan je via zo’n platform een persoonlijke community opbouwen tussen je medewerkers om verbinding te creëren. Vergeet je teamleden zeker niet te taggen zodat hun contactgegevens meteen zichtbaar zijn.
2) Breng je team(s) virtueel samen tijdens korte video-meetings op vaste tijdstippen tijdens de werkweek. Enkele ideeën:
PS: Denk ook aan jullie volgers op social media (hello online community 👋🏻). Uit bovenstaande tips haal je meteen ook leuke content om met hen te delen. Wij kijken alvast uit naar jullie cocktailreceptjes, deal?