March 4, 2025
-
Workation: collega Babette deed het experiment
Remote werken: tot hoever ga je (letterlijk)?
Bij Collectief hechten we veel belang aan flexibiliteit en dragen we onze work-lifebalance hoog in het vaandel. Thuiswerken is daar voor veel medewerkers de ideale toepassing van. Op die manier bieden we ruimte voor individuele voorkeuren en werkstijlen.
Thuiswerken is voor ons team een ruim begrip. Zo hebben we de afspraak dat je op een ‘thuiswerkdag’ mag werken vanop een locatie die jou op dat ogenblik het beste uitkomt. Op vlak van logistiek, bijvoorbeeld in functie van een privéafspraak voor of na de werkdag. Maar ook op vlak van focus of inspiratie. De bibliotheek, een koffiebar, een satellietkantoor van onze overkoepelende organisatie,… whatever works (letterlijk). In februari testte onze collega Babette of het ook werkte buiten de landsgrenzen. Zo plande ze een roadtrip door Marokko waarbij ze de eerste 4 dagen werkte en nadien genoot van écht verlof. Lees verder voor haar verslag…
Remote werken vanuit het buitenland was nieuw voor ons team, maar met goed overleg en duidelijke afspraken kreeg ik groen licht. Terwijl ik vanop mijn vakantiebestemming werkte aan enkele opdrachten, merkte ik hoe een andere omgeving mijn focus en creativiteit beïnvloedde. Dit bracht me bij een bredere vraag: Wat zijn de voor- en nadelen van remote werken, en hoe beïnvloedt het de betrokkenheid van medewerkers?
Remote werken is steeds meer ingeburgerd, maar het vraagt om vertrouwen langs beide kanten. Het biedt vrijheid, maar vereist ook discipline en verantwoordelijkheid. Een enquête onder Amerikaanse medewerkers toonde aan dat 86% van de respondenten vond dat een workation hun productiviteit verhoogde, terwijl 81% aangaf dat het hun creativiteit stimuleert. Bovendien zei 69% minder geneigd te zijn hun baan op te zeggen na een workation. Dit geeft aan dat flexibel werken niet alleen een persoonlijk voordeel is, maar ook bijdraagt aan retentie en tevredenheid.
Hier zijn enkele inzichten over remote werk - al dan niet buiten de landsgrenzen - die ik heb ondervonden:
De voordelen:
De uitdagingen:
Selecteer een verblijf dat is ingericht op zowel werk als ontspanning. Controleer of er een comfortabele werkplek aanwezig is en of de omgeving rustig genoeg is voor geconcentreerd werken. Is de wificonnectie sterk genoeg om goed te kunnen werken? Probeer indien mogelijk vooraf recensies te lezen of contact op te nemen met de verhuurder voor specifieke details.
Heb je bepaald materiaal nodig om je werk goed te kunnen uitvoeren en kan dit allemaal mee op reis? Toets dit zeker allemaal af met je werkgever.
is je verzekering in orde? Bespreek met je werkgever of je verzekerd bent in het buitenland. Een ‘werkongeval’ tijdens de kantooruren maar op een andere locatie kan soms voor moeilijke situaties zorgen.
Afspraken maken aan het begin van je workation is één ding, maar het is ook altijd fijn om na afloop te evalueren hoe het ging. Welke inzichten heb je meegebracht, gaf de vakantieplek een boost aan je productiviteit,…?
Communiceer ook met collega's en klanten over uw beschikbaarheid tijdens de workation. Maak duidelijke afspraken wanneer je aan het werk bent en wanneer je vrije dagen zijn. Stel een automatische e-mailhandtekening in die uw aangepaste werktijden vermeldt en geef aan bij wie men terecht kan voor dringende zaken. Dit helpt om verwachtingen te managen en voorkomt misverstanden.
Plan uw reis- en werktijden zodanig dat ze elkaar niet overlappen. Overweeg om op minder drukke dagen te reizen en houd rekening met mogelijke tijdsverschillen. Dit helpt om stress te verminderen en zorgt ervoor dat u zowel professioneel als persoonlijk kunt genieten van uw verblijf.
Remote werken vraagt om slimme tools die communicatie en samenwerking soepel laten verlopen. Zo gebruiken wij met ons team Slack voor snelle updates. Voor gestructureerd samenwerken is Loop (Microsoft) dan weer onze favoriete plek om informatie overzichtelijk te documenteren.
👉 Meer weten over communicatie tools? Lees onze blog: Digitale Communicatietools: Vloek of Zegen?